Kardamon je vzácné koření původem z Indie, které se vyskytuje v indických jídlech, ale můžeme ho nalézt i v perníku ze Švédska (např.: v IKEA). Má hodně specifickou vůni a trochu štiplavou chuť, proto je kardamon koření vzácné a je třeba s ním zacházet opatrně.
Do pečiva použijeme pochopitelně mletý kardamon.
(Google pomůže ve vyhledání nejbližšího obchodu.)
Mouka z pšenice je válečná náhražka a nejspíše není zcela dobré ji konzumovat příliš, zejména s ohledem na vysoký obsah lepku a tak tyto housko-placky jsou jen z mouky žitné, tedy původní suroviny pro pečení chleba.
Z žitné mouky nadýchanou housku vyrobit nelze, ale hutnost žitného pečiva zabrání rychlému návratu pocitu hladu.
Suroviny:
0,25 kg Celozrnné žitné mouky
0,5 kg Bílého jogurtu
1 Kávová lžička (k.l.) soli
1 k.l. Kypřícího prášku do pečiva (lze vynechat)
0,5 k.l. Jedlé sody (1 k.l., při vynechání kypřícího prášku)
1 k.l. Mletého kmínu
1/2 k.l. Mletého kardamonu
4 lžíce oleje (pokud je jogurt tučný, 8% tuku a více, tak není třeba)
Vylepšení (doporučuji):
2 k.l. Chia semínka
2 k.l. Sezamová semínka
1. k.l. Kmínu
případně slunečnicová semínka, atd.
Postup:
Všechny ingredience smícháme, klidně bez robota, jen vařečkou a vznikne řídká hmota, ze které nelze plést klasické housky a tak řídké těsto naběračkou "nakydáme" na plech, vystlaný papírem na pečení.
Můžeme posypat semínky (výše uvedenými), případně hrubou solí a pečeme na 200 st.C, až 15 min.
Poznámky:
Uvedené množství je tak na 1,5 pekáče placek a záleží na tom, jak velké placky vyrobíte. Když budou placky hodně malé (cca.: 5 cm průměr), pak je těsta na 2 pekáče.
Když je mouka celozrnná, tak je zdravější a bohatší na vitamíny než např. hladká, ale pozor, čím víc celozrnná mouka je, tím více nadýmá. :)