pátek 10. října 2008

Úvod




Blade Runner - Roy Batty:

Já viděl věcí, kterým vy, lidé, neuvěříte:
útočící lodě na hořící povrch Orionu,
paprsky, co se třpytí v Tannhauserově bráně,
a všechno v tomhle okamžiku zmizí se mnou,
jako slzy v dešti. Čas zemřít.

Tak tohle jsou poslední slova, která pronesl replikant Roy ve filmu Ridley-ho Scott-a a která mu sepsal Philip K. Dick ve filmu Blade Runner.
Poslední slova před smrtí nejsou u nás, u lidí až tak častá, většinou totiž nevíme, kdy přesně je máme vyslovit a když už bychom i náhodou věděli, zpravidla není komu je sdělit. No, a v tom vidím trochu potíž.
Zakládám si blog a pokusím se občas přispět.
Snad stihnu něco smysluplného napsat a snad to bude někomu a k něčemu dobré.

Blog založen 10.10.2008 00:32

Pokud není uvedeno jinak, jsou použité obrázky mé.

2 komentáře:

  1. Otázkou je, zda by něčí poslední slova vůbec někoho zajímala? V určitých případech jistě ano, ale troufám si tvrdit, že nebudou nijak velkolepá a rozhodně nebudou vyjadřovat nějaký "vyšší princip", jak to tak často bývá ve filmu (převážně americké výroby).

    Mimochodem Blade Runner považuji za jeden z nejlepších sci-fi snímků vůbec, bohužel (alespoň mi to tak přijde) je v současnosti dost často opomíjen na úkor nových děl s množstvím efektů. Větší množství efektů ovšem nikdy nezaručilo větší kvalitu filmu.

    Přeji hezké svátky.

    David

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář. Poslední slova jsou myslím refrakcí vlastního života z již plně střízlivého úhlu pohledu a jsou tedy osobní rekapitulací. Nemusí a ani zpravidla nejsou určena někomu dalšímu, pokud tedy nevěříme na reinkarnaci.
    Docela by mě zajímalo, čím Vás Blade Runner oslovil, tedy mimo skvělou režii, herce i výtvarnou stránku.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář. Vážím si ho.