úterý 16. února 2021

Konec právního státu?

Když v roce 1998 udělal Zeman s Klausem z voličů naivní blbečky a podepsali si společné nekontrolovatelné vládnutí, málokdo tušil, jak dlouhodobé budou negativní důsledky jedné jediné smlouvy.

Dnes jsme v podobné situaci a málokdo dokáže odhadnout, jak dalece destruktivní je nerespektování Ústavy, parlamentní demokracie a dělby moci.

Tenkrát se zdálo, že jde o ojedinělý exces a za rok, za dva bude zase všechno při starém. Nedůvěra v ideje a politické strany však parlamentní demokracii ničí dodnes. Apatie k politice, nedůvěra k Poslanecké sněmovně i Senátu, malá účast ve volbách a příklon k ukřičeným "zachráncům", jsou stále ještě důsledky Opoziční smlouvy.

Veřejně deklarované pohrdání Ústavou od prezidenta Zemana a nyní i od premiéra vede k nedůvěře v právní stát a v rovnost práva, což je počátek chaosu, nástupu lidové demokracie a ano, v důsledku to vytváří podhoubí pro nástup fašismu.

Dnes se nám to nezdá, vždyť jde zatím jen o 14 dní neústavnosti, ale tenkrát to taky vypadalo jen na dočasný výstřelek mocichtivých. 


Odkazy:
Debata po volbách v roce 1998, vysíláno na ČT 12.07. 1998
Daniel Kroupa 12.02. 2021 (Facebook)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář. Vážím si ho.