pátek 22. ledna 2016

Recept: Domácí vícezrnný chléb a dalamánky (housky)

Domácí chleba a dalamánky
Chcete si doma upéct chleba a housky, které budou dobré a vydrží chutné déle jak 1 den?

Suroviny:
200 g Žitná mouka - chlebová, hladká
300 g Pšeničná mouka - chlebová hladká
1/3 (14g) Droždí
3 lžíce Olivového oleje
1 lžička Soli
1 lžička cukru
1 lžička Mletého kmínu
300 ml Vody
na posypání:
Sezamová, slunečnicová, atd. semínka, kmín, hrubozrnná sůl, apod.

Kvásek:
Do hrnku dáme 50 ml vlažné až teplé vody přidáme lžičku cukru a 1/3 balíčku droždí, zamícháme a necháme tak 20 minut kvasit. Pokud droždí začne vytvářet pěnu a má tendenci vypěnit z hrnku, je připravené na zamíchání.
Pokud se kvásek nechová jako kaše z pohádky: "Hrnečku vař", odložte pečení na dobu, až budete mít čerstvé droždí.

Těsto:
250 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje, lžičku mletého kmínu, lžičku soli, 200 g žitné hladké mouky, 300 g pšeničné hladké mouky (obě nejlépe chlebové) a vykvasené droždí z hrnku.
Vypracujeme těsto, které by melo držet tvar a nemělo by moc lepit. Pokud se příliš lepí, bylo moc pšeničné mouky. pokud nedrží tvar, bylo příliš vody. (Těsto by mělo být kompaktní a docela tuhé.)
Těsto dáme někam k topení, do teplého místa tak na hodinu a mísu zakryjeme utěrkou. (V nouzi je možné využít horkovzdušnou troubu, nastavenou tak na 50 st.C a zkrátit čas kynutí.)

Zpracování těsta:
Nejdříve si zapněte troubu na cca.: 220 st.C.
Těsto by i po vykynutí nemělo moc lepit. Pokud těsto lepí, použijte mouku, ve které budete těsto nadále zpracovávat.
Vyválejte cca.: 40 cm dlouhý tubus a rozdělte ho na dvě stejné části.
Jednu část zpracujte do tvaru chleba (kulatý nebo podlouhlý). Postříkejte těsto vodou a obalte v semínkách sezamu, slunečnice, kmínu, atd. a dejte na pečící papír.
(Nezapomeňte těsto na povrchu lehce rozříznout do kříže.)
Zbylé těsto rozdělte na cca.: 6 částí, vyválejte do kuliček a dejte na pečící papír. Postříkejte vodou a posypte velkozrnnou solí, případně i sezamovými semínky.
Rada:
Pokud máte vykrajovač jablek, takový ten hvězdicový, stiskněte jím kuličky těsta skoro celé, tak aby vám vznikly takové ty lehce dělitelné housky a pak teprve posypte. Vše by se mělo vejít na jeden pekáč.

Pečení:
Trouba by už měla být nahřátá, ale i tak nechte vše na pekáči ještě tak 10 minut a pak teprve vše dejte do trouby. Po 10-ti minutách snižte teplotu na 160 st.C a nastavte si minutku na dalších 10 minut.
Až zazvoní minutka, vyndejte housky (dalamánky) a chleba nechte ještě tak 8 minut dopéct.

Ex Post:
U housek je to celkem jedno, ale než začnete krájet chleba, měl by být už hodně vystydlý.

Poznámka:
Testoval jsem různé poměry žitné a pšeničné mouky. Pokud máte dojem, že lepek je jed, použijte více žitné mouky, která obsahuje radikálně méně lepku. Ostatně, před sto lety se chléb dělal hlavně z žitné mouky a mělo to smysl. Teprve nedostatek žita přivál přimíchávání mouky pšeničné.

Dobrou chuť a krásné dny.